Allt du behöver veta om Solana

Hem » Allt du behöver veta om Solana

Vad är Solana?

Solana (SOL) är en blockchain-plattform som är designad för att vara värd för decentraliserade och skalbara applikationer. Grundat 2017 är det ett öppen källkodsprojekt som för närvarande drivs av Solana Foundation med bas i Genève, medan blockkedjan byggdes av Solana Labs med säte i San Francisco.

Solana är betydligt snabbare när det gäller antalet transaktioner den kan hantera och har betydligt lägre transaktionsavgifter än konkurrerande blockkedjor som Ethereum. Kryptovalutan som körs på Solana-blockkedjan, även kallad Solana (SOL), ökade nästan 12 000% under 2021 och hade vid en tidpunkt en marknadsvärdering på över 75 miljarder dollar, vilket gjorde den till en av de största kryptovalutorna enligt detta mått vid den tiden.

Trots sin popularitet undvek SOL inte kryptovärdens nedgång 2022. Den 29 december 2022 hade SOL sjunkit till cirka 3,63 miljarder dollar i marknadsvärdering. Ett år senare hade den återhämtat nästan hälften av sin förlorade marknadsvärdering.

Huvudpunkter:

  • Solana är en blockchain-plattform designad för att vara värd för decentraliserade och skalbara applikationer.
  • Solana kan bearbeta många fler transaktioner per sekund och tar ut lägre transaktionsavgifter än konkurrerande blockkedjor som Ethereum.
  • Solana är en proof-of-stake (PoS) blockchain men förbättrar den med en mekanism kallad proof-of-history (PoH), som använder hashade tidsstämplar för att verifiera när transaktioner inträffar.

Historia av Solana

Solana-medgrundare Anatoly Yakovenkos tidigare erfarenhet låg inom design av distribuerade system med ledande teknikföretag som Qualcomm Incorporated. Hans erfarenhet gjorde honom medveten om att en pålitlig klocka förenklar nätverkssynkronisering, och när det inträffar skulle det resulterande nätverket vara exponentiellt snabbare, med den enda begränsningen som dess bandbredd.

Yakovenko antog att användningen av proof-of-history skulle påskynda blockkedjan enormt jämfört med blockkedjesystem utan klockor, som Bitcoin och Ethereum. Dessa system hade svårt att skala bortom 15 transaktioner per sekund (TPS) globalt, en bråkdel av genomströmningen hanterad av centraliserade betalningssystem som Visa, som ser toppar på upp till 65 000 TPS.

Yakavenkos proof-of-history tar sig förbi detta hinder, där varje nod i nätverket kan lita på den inspelade tiden.

Koncept för Proof-of-History

Yakovenko publicerade en vitbok i november 2017 som beskriver konceptet för proof-of-history (PoH). PoH gör det möjligt för blockkedjan att nå konsensus genom att verifiera tiden mellan händelser, och det används för att koda in tiden i en huvudbok.

I vitboken noterar Yakovenko att de dåvarande offentligt tillgängliga blockkedjorna inte förlitade sig på tid, där varje nod i nätverket förlitade sig på sin egen lokala klocka utan kännedom om några andra deltagares klockor i nätverket.

Expansion

År 2018 rekryterade Yakovenko fem andra för att medgrundande ett projekt som kallades Loom. Men på grund av förväxlingsrisken med ett Ethereum-baserat projekt med ett liknande namn, omdöptes projektet till ”Solana,” efter den lilla strandstaden nära San Diego, där medgrundarna tidigare bodde.

I juni 2018 skalade projektet upp för att köras på molnbaserade nätverk, och en månad senare publicerade företaget en offentlig testnät som stödde stötar på 250 000 TPS.

Vid den 12 december 2023 hade Solana behandlat över 253 miljarder transaktioner till en genomsnittlig kostnad av $0,00025 per transaktion.

Solanas Teknologi

Solanas design använder algoritmer för att ta bort prestandaengar som orsakas av blockkedjesoftware. Det gör den skalbar, säker och decentraliserad. Dess arkitektur tillåter teoretiskt sett upp till 710 000 TPS på ett standard gigabit-nätverk och upp till 28,4 miljoner TPS på ett 40 gigabit-nätverk.

Solanas blockkedja fungerar både på en proof-of-history (PoH) och proof-of-stake (PoS) konsensusmodell. PoS tillåter validatorer (de som validerar transaktioner som läggs till blockkedje-huvudboken) att verifiera transaktioner baserat på hur många mynt eller tokens de har. PoH tillåter dessa transaktioner att tidsstämplas och verifieras mycket snabbt.

I stället för validatornoder använder Solana validatorgrupper, där grupper av validatorer arbetar tillsammans för att behandla transaktioner.

Solana vs Ethereum

Solanas snabbt växande ekosystem och mångsidighet har oundvikligen dragit jämförelser med Ethereum, den ledande blockkedjan för decentraliserade applikationer (dApps):

  • Smarta kontrakt: Solana och Ethereum har smarta kontraktskapaciteter, vilket är avgörande för att köra moderna applikationer som decentraliserad finans (DeFi) och icke-ersättliga tokens (NFT).
  • Konsensus: Både Solana och Ethereum använder en proof-of-stake (PoS) konsensusmekanism, där validatorer satsar sin kryptovaluta som säkerhet för privilegiet att tjäna belöningar för att bistå blockkedjan. Solana förbättrar PoS genom att också implementera PoH.
  • Hastighet: Mycket av uppmärksamheten kring Solana 2021 berodde på dess distinkta fördel över Ethereum när det gäller transaktionshanteringshastighet och transaktionskostnader. Solana hanterar mer än 2 700 transaktioner per sekund (den 12 december 2023), och dess genomsnittliga kostnad per transaktion är $0,00025. Å andra sidan kan Ethereum hantera färre än 15 TPS, medan genomsnittliga transaktionsavgifter är runt $2,62.

Ethereum Uppgraderingar

Ethereum har fördelen av att vara den första, och med sitt massiva ekosystem är det näst störst efter Bitcoin när det gäller marknadsvärdering.

Ethereums uppgradering 2022, som sammanslöt dess Beacon Chain och Mainnet Chain, gav ramen för att göra dess blockkedja mer skalbar, säker och hållbar. En framtida uppgradering kommer att introducera sharding, vilket dramatiskt minskar transaktionstider och minskar nätverksstockning. Hur Solana kommer att klara sig mot dessa förbättringar återstår att se.

Är Solanas SOL Token Tillgängligt i Bråkdelar?

SOLs är tillgängliga i bråkdelar som kallas lamports; en lamport har ett värde av 0,000000001 SOL. Lamports är uppkallade efter Solanas största tekniska influens, Leslie Lamport, en datavetenskapsman mest känd för sitt arbete inom distribuerade system.

Hur Många SOL Tokens Finns För Närvarande i Omsättning?

Solana har en oändlig tillgång av SOL-tokens. Den cirkulerande tillgången var 426 miljoner SOL den 12 december 2023.

Var Ligger Solana Bland Kryptoföretag?

Om man betraktar det efter marknadsvärdering var Solana den sjätte största kryptovalutan den 12 december 2023. Dess större konkurrenter inkluderade Bitcoin, Ethereum, Tether, BNB och XRP.

Slutsatsen

Solana är en blockkedja vars syfte, användningsområden och kapacitet rivaliserar (och kanske överträffar) Ethereum. Den är en av de mer populära blockkedjorna, och dess token, SOL, har en anständig andel av kryptovalutamarknaden.